Menu

porten banner v2

Lady Barbara Arbuthnott

  • Overordnet kategori: Hovedmeny

Våren 1864 kom "the honorable mrs. Barbara Elrington Arbuthnott" til Sunndal på bryllupsreise med sin tredje ektemann William Arbuthnott. Med i følget hadde de en norsk tolk, Oluf Endresen, og James, Barbaras sønn fra andre ekteskap.

Arbuthnotts kom til Sunndal som så mange andre briter for å fiske laks, oppleve naturen og gå på jakt i fjellene. William var en ivrig laksefisker og Barbara kom til å like dalen svært godt. Derfor kom de tilbake flere somre på rad, assistert av sin trofaste tolk Oluf Endresen. Etter en krangel med sin stefar fikk James, som led av epilepsi, et anfall han aldri kom ut av. James døde på Fokkstua på Hjerkin mens Barbara desperat forsøkte å få sin sønn til lege i England. James ble begravd på Løykja kirkegård, som ligger like overfor Sunndal Bygdemuseum. 

Historien forteller at Barara klandret William for James' død slik at han ble nødt til å reise hjem uten sin kone det året. Mens William var i Skotland søkte Barbara om skilsmisse. For å få dette la hun med en erklæring der hun og Oluf Endresen erklærte at de hadde hatt leiermål. Etter en mislykket tur til Norge for å få til en duell med sin tidligere tolk innvilget William skilsmisse.  

 

Barbara fikk bygd et hus ikke langt fra kirkegården der sønnen lå, som hun kallte Elverhøi. Hun hadde lært seg norsk og fortsto dalens dialekt. Fru Arbuthnott var opptatt av helse, landbruk og skyttersaken og bidro til å forbedre denne i bygda. Samtidig var det et stort sprang mellom "Fruen" og bygdas innbyggere. Folkemunne skulle ha det til at det foregikk både løslevnet og de villeste fester på Elverhøi i den grad at enkelte kalte området for "Sodoma" etter syndens by i Bibelen. Barbara levde ugift sammen med Oluf Endresen og senere etter at denne døde av tæring, den lokale læreren Lars Hoås. 

I 1886 kjøpte Barbara Leikvin (Løken) til tjenerbolig, men måtte selge denne få år etter. Barbaras bank i Skottland gikk konkurs og de nærmest uendelige resursene hun tidligere hadde hatt skrumpet drastisk inn. En etter en ble de luksuriøse eiendelene og bygningene hun eide solgt for å betale en stadig økende gjeld til hun sto igjen på bar bakke kun oppvartet sine siste år av Lars Hoås og den trofaste kammerpiken Karen Lønset. Barbara døde i 1904, men lot etter seg et minne hos folket i Sunndalen som er aktivt den dag i dag.

Jarle Stavik 

The most visited gambling websites in The UK